Gluten – białko które może decydować o skłonności do cukrzycy

| 2018

Powszechność cukrzycy to problem, który dotyka wiele współczesnych społeczeństw, dlatego tak ważna stała się kwestia profilaktyki. Szacuje się, że w 2017 roku na świecie żyło 425 mln dorosłych z cukrzycą (dla porównania - w 1980 r. było ich 108 mln). Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) prognozuje, że do 2030 roku cukrzyca będzie siódmą z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. W Polsce mówi się o 3 mln chorych.

Wzrost zachorowań na cukrzycę wpłynął pozytywnie na promocję kampanii, która stawia na równi dietę bezglutenową i zdrowy tryb życia. W odpowiedzi badacze z Harvardu uruchomili trwający 20 lat program badawczy, którego wyniki* pokazały, że niskie spożycie lub całkowita eliminacja glutenu z diety długofalowo zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2. o 13% procent. Wyniki są cały czas dyskutowane ze względu na wykorzystaną metodologię i pewne ograniczenia w strukturze badania, jednak specjaliści rekomendują osobom, które nie wykazują nietolerancji białka i nie są chorzy na celiakię, żeby spożywały gluten.

Chociaż badania na ten temat wciąż są prowadzone i wyniki nie są finalne, warto zauważyć, że rezygnacja z niektórych produktów ma realny wpływ na organizm. Osoby, które wybierają dany styl życia i odżywiania, powinny bacznie obserwować zmiany, które mogą się pojawić, w taki sposób, by możliwe było ułożenie spersonalizowanej, zbilansowanej diety.

 * Wyniki zaprezentowano m.in. publikacji  American Heart Association's Epidemiology and Prevention / Lifestyle and Cardiometabolic Health 2017 Scientific Sessions (http://bit.ly/2muyTQf)

Podobne

04 Jul

Rak, reumatyzm oraz inne przewlekłe CHOROBY zapalne organizmuilość spożywanego mięsa, jak również RODZAJ I METODA jego PRZYGOTOWYWANIA OKREŚLAJĄ RYZYKO dla zdrowia!SPRZECZNE DONIESIENIA w prasie w 2017 roku   Prof. dr Werner Seebauer pełni rolę...

| 2018

26 Oct

Czekolada znana jest ze swoich pobudzających właściwości i korzystnego wpływu na zdrowie. Ale nie każda. Zbyt duże ilości czekolady w naszej diecie, szczególnie tej zawierającej niewielkie ilości kakao a bogatej w cukier, przyczyniają się do...

| 2018

08 Nov

Zmęczenie to powszechna przypadłość ludzi w każdym wieku. Może je wywoływać wiele czynników, poczynając od braku snu, przez to, co jemy i pijemy, aż po poważne schorzenia. Chociaż zmęczenie nie jest niczym niezwykłym, to jeśli...

| 2018

Wkrótce dostępne